Tävlingar inom cykelkross

Tävlingar aktiva kan anmäla sig till

Cykelkross är en ny bekantskap för svenskar och utbudet av tävlingar är därefter. CX-pokalen är den enda nationella tävlingen. Den startade i Göteborg 26 september och avslutades i Södertälje 29 november. Cupen består av nio deltävlingar fördelat på sju orter, från Falun till Jönköping.

I CX-cupen tävlar olika klasser. Elitåkare tävlar i klassen prestige, seniorer/veteraner tävlar i Superklass. Det finns även klasser för motionärer och nybörjare. Banorna på de olika orterna skiljer sig åt i både svårighetsgrad och underlag. Eftersom cykelkross är en relativt ny företeelse i Sverige är det trevligt att CX-cupen har klasser som är öppna för motionärer och nybörjare, vilket förhoppningsvis leder till ökat intresse för sporten.

Bortsett från CX-cupen finns det flera lokala tävlingar i cykelkross. Orter där tävlingar anordnas är bland annat Falun, Göteborg, Jönköping, Karlstad, Norrtälje, Stockholm samt Västerås. Tävlingarna är inofficiella och ska snarare ses som en rolig aktivitet än tävling, men det kan samtidigt vara ett första steg mot en tävlingskarriär. Ta gärna kontakt med din lokala cykelsportsförening för att sondera terrängen och se vilka tävlingar som anordnas på just din ort.

En av sportens mindre tävlingar bakom CX-cupen är Gerillacrossen – Molendal Trofee som kördes i Mölndal 2014. Även om cyklisterna gärna tävlade var det framför allt en social tillställning. Och sådana måste till för att sporten ska kunna växa. Intresset och gemenskapen växer sig starkare när cyklister träffas och intresset för sporten sprider sig genom dem.

Det trevliga med cykelkross är att man inte nödvändigtvis behöver tävla, åtminstone inte mot andra cyklister. Att tävla mot sig själv är det viktigaste. Om du vill motionera är cykelkross ett utmärkt alternativ som ger dig både motion och styrka. När du kört samma runda ett par gånger kan du börja tävla mot dig själv för att pressa dig mot snabbare tider. Därefter kan du starta en egen tävling tillsammans med andra cyklister.

tävlingar