Cykeltävlingar över världen

Cykeltävlingar du måste känna till

Det finns tre cykeltävlingar du behöver känna till. Etapploppen Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a España körs på landsväg och utgör kärnan i cykelsporten. Andra cykeltävlingar kan inte jämföra sig med etapploppens genomslagskraft och omfattning. Det mest kända cykelloppet i Sverige är Vätternrundan som tävlas i juni varje år. Sedan får man komma ihåg att cykelsporten är stor och tävlingar förekommer i andra format än på landsväg.

Giro d’Italia är ett av Grand Tours etapplopp. Övriga två har redan kommit på tal; Tour de France och Vuelta a España. Giro d’Italia sträcker sig över tre veckor i maj och omtalas ofta som det tuffaste etapploppet. Tre cyklister har vunnit Giro d’Italia fem gånger; Cima Coppi, Eddy Merckx och Alfredo Bindo. Symbolen för girot är la maglia rosa, den rosa ledartröjan. Loppet kördes första gången 1909 och har genomförts varje år sedan dess med undantag för världskrigen. Gösta Pettersson är hittills den ende svensk som vunnit loppet, vilket han gjorde 1971.

Tour de France genomfördes första gången 1903. Loppet har körts varje år sedan dess, förutom under världskrigen. Tävlingen pågår under tre sommarveckor och består av 20 etapper där varje etapp motsvarar ungefär 200 kilometer. Om Giro d’Italia är det tuffaste etapploppet är Tour de France åtminstone det mest klassiska av världens cykeltävlingar. Den sista avslutas på Champs-Élyssée i centrala Paris och har gjorts så sedan 1975. Den som leder Tour de France får äran att bära den gula ledartröjan. Jacques Anquetil, Eddy Meckx, Bernard Hinault och Miguel Indurain har alla vunnit Tour de France fem gånger vardera.

Vuelta a España får acceptera att stå vid sidan av Giro d’Italia och Tour de France som världens mest klassiska cykeltävlingar. Därbakom är dock Vuelta a España ohotad trea. Loppet har körts sedan 1935 med några få undantag, som vid spanska inbördeskriget och andra världskriget. Tävlingen sträcker sig över 3 411 kilometer fördelat på 14 etapper. Ledaren föräras med den röda ledartröjan.

cykeltävlingar