Cykel och utrustning

Cykel för olika sporter

Vilken cykel du behöver beror på vilken cykelsport du utöver; det är stor skillnad mellan landsvägs- och terrängcykel. Det gäller även för annan utrustning som exempelvis hjälm och skor. Cykeln, hjälmen och skorna är den viktigaste utrustningen, allt annat är sekundärt.

Vill du fara fram längs landsvägarna som Eddie Merckx behöver du införskaffa en racercykel. De finns i olika prisklasser och överlag hittar du bättre cyklar i högre prisklasser. Och det är något du inte behöver fundera över förrän du är professionell cyklist, fram till dess duger cyklar i lägre prisklasser mycket bra. Till racercykeln behöver du köpa racerskor och racerhjälp. Det finns särskilda skor anpassade till racercyklar, och vad gäller hjälmen behöver du hitta en hjälm som ger dig minsta lilla luftmotstånd.

Oavsett om du är motionär eller professionell cyklist behöver du någon form av vätskesystem. Du kan antingen köpa ett flaskställ med tillhörande vattenflaska eller vätskeryggsäckar som rymmer många liter vatten. Det kan också vara värt att införskaffa en handpump utifall olyckan är framme längs vägen. Du vill ogärna få punktering i obygden långt hemifrån. Förutom hjälmen kan solglasögon vara en livlina som räddar dig om du får solen i ögonen. Eller en reflexväst vid mörkare tider.

Du har säkert noterat otal farbröder i 75-års åldern som cyklar längs landsvägarna iförda cykeldräkter. Utan att gå in på det ytterligare finns det en fördel med dessa dräkter. De andas och är smidiga. Om du inte vill se ut som att du tränar iför Tour de France kan du vilka kläder du än vill, så länge de inte sitter i vägen. Om du cyklar i skogen måste du tänka annorlunda. Då är det viktigt att kläderna är vattenavvisande och tåliga.

Återigen är det viktigt att du bestämmer dig för vilken cykelsport du vill utöva innan du köper cykel och utrustning. Inte förrän då vet du nämligen vad du behöver köpa eftersom utrustningen ser annorlunda ut beroende på vilken sport du väljer. Ett annat alternativ är att kontakta Nordiska Cykelkompaniet. De hyr ut och leasar tävlingscyklar – perfekt om du inte har möjlighet att köpa en dyr cykel.

cykel